Vilka skydd bör man använda när man åker skateboard eller longboard?

Vad kan man skada?

Jo, med tanke på att man endast åker skateboard eller longboard på sommaren när det inte är halt på vägarna eller i skateparken, så ät det varmt ute och man bär oftast lätta kläder. Det innebär även att man ökar risken för att skrapa upp huden vilket kan göra extremt ont. Det gör oftast mer ont än vad det är skadligt men det är aldrig kul att behöva gå omkring en hel sommar med skrapsår på halva kroppen som sedan går över till ärr. Sedan är den mest skadliga och utsatta delen givetvis huvudet. Huvudet är även mest ömtåligt och tar det stryk kan du få men för livet. Därför rekommenderar vi att du alltid har hjälm avsett hur säker du känner dig på din bräda, för i en olycka är du helt chanslös. Det behöver inte heller alltid vara du som orsakar olyckan utan det kan vara en bil eller cyklist som inte riktigt har koll och kör på dig, då är det du som tar den värsta smällen och kan riskera att dö om du krockar med en bil och inte använt hjälm. Därför går det inte att tänka att så länge man är van och rutinerad på att åka skateboard eller longboard så kommer jag inte skada mig, för det finns faktiskt andra som inte är lika rutinerade ute i trafiken. Så en hjälm rekommenderar vi verkligen, men det är inget måste och det finns ingen lag på att använda hjälm.

 

Andra skydd som är smarta val

Har du någon gång varit inne på en sportaffär och sett små skateboards för barn? Isåfall har du säkert sätt att det hänger ett ”kit” med skydd för barnen också. De skydden är de så kallade bas skydden för en som vill skydda sina kroppsdelar när man är ute och lär sig åka bräda. De behövs givetvis inte när man börjar bli säker på brädan men ju mer skydd man har desto mer kroppsdelar får man intakta i en olycka. Men i det där bas-paketet finns det ett par knäskydd som skyddar knäskålarna samt ett par armbågsskydd som skyddar armbågarna och de otåliga delarna. Sedan brukar det finnas ett par handledsskydd som även går upp lite på handflatan eftersom ens första reaktion när man ramlar är att ta emot sig med händerna. Skateboard eller longboard åker man alltid på asfalt eller på en cementerad skatepark, innebär de att man skrapar upp huden rätt rejält om man trillar, och det vet du säkert att det inte är speciellt skönt att skrapa upp handflatorna eller handlederna.

 

Är du riktigt nybörjare på att åka bräda kan vi även rekommendera dig att när du är ute och åker dina första gånger på skateboarden eller longboarden, att du använder en ryggplatta då det är lätt att trilla både baklänges och framlänges. Kan även rekommendera handskar och dig som inte har handledsskydd och inte känner dig så säker på brädan.