Vad är det för skillnad mellan en skateboard och en longboard?

Vad är en skateboard?

En skateboard är ett redskap som mestadels används till fritidsåkning i en så kallas skatepark. Det är en bräda gjort av trä där kanterna petar lite uppåt. Den har fyra hjul som svänger på sig beroende på som man lutar sig åt höger eller vänster. Som du säkert vet eller förstår vid det här laget så står man på sidan, det vill säga att om brädan åker i nordlig riktning står du med dina tåspetsar mot öst eller väst beroende på vad du känner dig bekväm med. Men oftast har du näsan åt samma håll som brädan åker åt och en aning böjd kropp med mjuka knän.

 

Vad är en longboard?

En longboard hör man på namnet, en lång bräda. Den har samma struktur som en skateboard ungefär. Man använder en longboard mest till att transportera sig själv fram på exempelvis cykelbanor eller liknande. De är svåra att hantera i en skatepark med tanke på de snäva svängarna.

 

Vad är skillnaden mellan en longboard och en skateboard?

Jo, först och främst så hör man den största skillnaden på namnen. Skateboard är en kortare bräda men uppåt-riktade kanter som dessutom är mer styv att svänga. Den är mer till för att skatea med. En longboard är mycket längre än en skateboard, har inga kanter som petar uppåt utan har istället en bräda som är mer oval. Kanterna smalnar av och är helt raka. Dessutom är en longboard mycket lättare att svänga än vad en skateboard är. En till skillnad som är ganska stor är att hjulens storlek är oftast olika på de olika brädorna. De är oftast mindre hjul på en skateboard eftersom man endast har den i en skatepark där allt är cementerat och det finns inte så stor risk för att grus och annat samlas. Dock behöver en longboard större hjul eftersom den åker oftast i vanligt terräng och utsätts för ojämnheter i marken vilket större hjul klarar av bättre än små hjul. Det kan vara att det exempelvis ligger grus på vägbanan, ett hål i asfalten eller en liten kant som man inte märker av i vanliga fall. Det kan annars bli ganska allvarliga skador om hjulen är för små för terrängen då det oftast tar tvärstopp och åkaren flyger rätt fram och landar med ansiktet i asfalten. En till skillnad är att det är mycket lättare att trixa med en skateboard då den är mycket lättare och mindre att hantera. En longboard är väldigt tung och är svår att få upp från marken med endast kraft från ens fötter. Det är givetvis för att den inte är lämpad för att trixa med. Dock finns det en likhet med brädorna och det är de har ett sandpapps-liknande material på ovansidan av brädan. Det finns där för att ge så bra grepp till åkaren så den inte glider av med fötterna. På undersidan av brädorna finns oftast ett mönster, kan exempelvis vara ett tryck på någon eller graffiti.