Historia om longboarden och skateboarden

Vilken kom först, skateboarden eller longboarden?

De kom ungefär från samma tid, men faktum är att skateboarden kom ett decennium tidigare. Det vill säga att longboarden härstammar från skateboarden. Man kom på att skateboarden var lättare att trixa med och åka runt med i skatepark, men att det var svårare att åka ute på gatan. Det var då man utvecklade en länge variant på skateboarden som fick namnet longboarden. Brädorna kom på 1940- och 1950-talet och har sedan dess ökat runt om i världen.

 

Vart kommer de ifrån?

Har du någon gång varit i Kalifornien vet du säker svaret på denna fråga? Extremt många av de som bor, pluggar eller generellt lever i Kalifornien åker skateboard eller longboard. Med tanke på att Kalifornien är känt för sina långa strandpromenader är det extremt smidigt att ta sig fram med hjälp av en bräda. Dessutom är det skate kulturen som har sitt fäste i Kalifornien.

 

Går ihop med andra kulturer

Skatekulturen är en kultur i sig, men den förknippas med många andra kulturer också. Många som äger en skateboard eller longboard äger oftast också ett par inlines eller rollerblades. Framför allt om man bor i Kalifornien. Dessutom är det många som förknippar skateboard-kulturen med rapp, graffiti och en viss typ av klädstil. Det kan till exempel vara en stor keps med rak skärm, en guldkedja runt halsen, over-size t-shirt och ett par jeans med stort häng.

 

Olika åkstilar

Det finns många olika åkstilar som man kan utföra med bara sin egna kropp på en skateboard eller longboard. Downhill är ett av åksätten och det utförs i en backe som man hör på namnet. Det går ut på att tävla ner i backen. Skateboarden har mjuka hjul för att få bättre grepp i asfalten och kunna göra snävare svängar. Många av brädorna som används där har även ett icke flexande span för att öka stabiliteten i bärdan och även vridstyvheten.  Nästa åkstil är freestyle, som finns i många olika sporter. Som du säkert vet så är den svenska översättningen på ordet ”fristil”. Stilen är ursprungligen känd för den låga farten åkarna håller, många fingerflips, spins och annan akrobatik på brädan. Freestyle-brädan är oftast smalare, mindre och rakare för att underlätta att trixa med den då det blir svårare ju mer otymplig den är. Den har också oftast lång tail och nose.

Longboard kommer från början med att man åkte ner för en brant backe med brädan. Det går att tävla i longboard åkning med det är inte speciellt vanligt, utan de flesta som åker longboard har den för att ta sig fram på platt mark. Rampåkningen är nog den åkstilen som vi tänker på mest när vi tänker på skateboard och skateboardåkare. Men åker på olika ramper då det givetvis finns ramper i olika kategorier. Det går ut på att trixa i rampen. Det näst sista åksättet är slalom, som även är det första sättet man utövade skate-åkning på. De sista åksättet är streetskating.