Bygg din egen longboard

Är du tillräckligt händig att bygga din egen longboard?

Att bygga dig en egen longboard från grunden är inte så enkelt som man kan tro, då det absolut inte är att spika på två par hjul på en trä planka och limma fast lite sandpapper. Det krävs att du mäter ut exakt vad hjulen ska sitta så du får rätt svängradie när du svänger med longboarden. Det är dessutom viktigt att du hittar en jämn balans på brädan så inte hjulen sitter för långt fram, bak, till höger eller till vänster. Som du säkert förstår så kan du inte bygga den helt från scratch utan du måste köpa iallafall hjulen och hållarna till hjulen hos en försäljare som säljer tillbehör till longboard. Du kan om du vill göra en trä planka hemma men även den rekommenderar vi att du köper i butik med tanke på att ovansidan är skapad för att du inte ska glida av och det materialet kan vara svårt att få tag i. Dessutom är oftast brädan en aning svängd och lutar lite neråt i mitten för att du inte ska kunna glida av och för att den ska svänga mer trots att du inte lutar dig på mycket. Men som sagt så går det att göra en hemmagjort bräda om du är tillräckligt händig. Isåfall om du köper alla delarna är det endast att bygga och skruva ihop den sedan när du kommer hem.

 

Fördelar och nackdelar med att bygga din egen longboard

Det finns givetvis både fördelar och nackdelar med att bygga sin egen longboard. Fördelarna är lite fler när du köper färdiga delar som du sedan skruvar ihop. Men den största fördelen som gäller generellt när an bygger din egen longboard är att du kan ”skräddarsy” den efter dig och hur du gillar att svänga, hur lång den ska vara och så vidare. Det går i princip att göra den helt personlig. Dock finns det några nackdelar och det är först och främst att du inte har någon garanti om den går sönder. Dessutom är chansen att den går sönder större också med tanke på att den oftast inte är byggd av en expert. En till nackdel är att du lätt kan bygga den fel vilket gör effekten av olika saker helt olikt än vad du hade tänkt dig, till exempel att de svänger väldigt snävt som kan leda till singelolyckor eller olyckor där fler trafikanter är inblandade.

 

Hur går du till väga?

Ja, om du vill bygga din egna longboard är det bra att veta hur du gör. Antingen gör du en egen bräda eller så köper du en färdig. Oavsett vad du gör så behöver du först skruva på hållarna till hjulen. Som du läste tidigare är det viktigt att du mäter ut rätt avstånd, vilket du kan fråga i butiken. Sedan sätter du på hjulen och skruvar i de skrivarna eller bultarna som gör att de sitter fast. Se till att hjulen sitter ordentligt så det inte finns någon risk att de åker av.